ChatGPT: collega, concurrent of coup? Scroll to top

ChatGPT: collega, concurrent of coup?

New. Brand Activators.

Waarom we deze blog zelf schrijven.

 

ChatGPT, je kunt er niet omheen de laatste tijd. Wat is het? Een artificial intelligence, maar specifiek: een machine learning taalmodel gebaseerd op de GPT-3.5 architectuur en getraind door OpenAI. De mogelijkheden lijken misschien intimiderend, maar wij zien vooral kansen.

(Kunst-)matige intelligentie

ChatGPT praat en begrijpt als een mens, of doet in ieder geval zijn best. Met behulp van deep learning en training met enorme hoeveelheden data wordt ChatGPT steeds beter in het begrijpen en produceren van natuurlijke taal. Handig dus, voor verschillende doeleinden. Denk aan het beantwoorden van vragen, het gebruiken als schrijfpartner en het genereren van tekst en vertalingen. Maar echt slim of zelfs menselijk? Nee, momenteel is een mens met enige kennis en inspanning beter in het vervullen van dergelijke taken dan een AI.

Creativiteit wordt beschouwd als een unieke eigenschap van de mens maar ChatGPT verstaat ook creatieve opdrachten. Zo kan de AI muziek componeren, verhalen verzinnen en grappen vertellen. Al zijn deze niet best. Een voorbeeld van een grap geschreven door ChatGPT: ‘Waarom heeft ChatGPT geen vrienden? Omdat hij altijd zo logisch en voorspelbaar is.’ Sorry GPT, maar dat was niet grappig. Het is maar goed dat je geen emoties hebt om te kwetsen.

Niet alleen zoete cookies

Waar ChatGPT wel handig voor is? De robot-assistent geeft suggesties, reikt synoniemen aan, biedt nieuwe invalshoeken en legt uit waarom honing pas na 20 jaar bederft. Maar, ook bij deze bron geldt: eerst verifiëren, dan accepteren. GPT zoekt antwoorden in zijn trainingsdata, afkomstig van boeken en websites tot september 2021. En niet alles wat op het internet staat is betrouwbaar en objectief. Honing bederft bijvoorbeeld nooit, dit is na duizenden jaren nog steeds prima eetbaar.

IT’S ALIVE! Toch?

Of dat een AI ooit menselijke creativiteit of inlevingsvermogen kan nabootsen? Goeie vraag, dat weet niemand. Voorlopig nog niet in ieder geval. Bij het schrijven van tekst komt namelijk meer kijken dan taalbegrip. Andere belangrijke aspecten zoals de doelgroep, nuances, cultuurverschillen, behoeften en emoties moeten ook begrepen worden.

De mens blijft voorlopig dus onvervangbaar wanneer je waarde hecht aan specifieke kwaliteiten. Getrainde mensen weten hoe ze een boodschap op de juiste manier kunnen overbrengen, met de juiste gevoeligheid en nuance. ChatGPT komt op deze vlakken nooit echt in de buurt, dusver. Al kun je best ver komen met de juiste prompts.

Hoe formuleer je effectieve prompts?

Prompts? Ja, prompts. Dat is wat je ChatGPT aan input geeft. Deze instructies worden gebruikt om het model aan te passen aan specifieke taken en doelen. Dit betekent dat het model kan worden geoptimaliseerd voor de specifieke behoeften van een bedrijf of organisatie, waardoor het nog beter kan presteren in bepaalde taken en toepassingen.

Om ChatGPT de beste prompts te geven, kun je het beste de volgende tips volgen:

💬 Zorg ervoor dat de prompt duidelijk en specifiek is. Vermijd vage of algemene vragen, omdat dit kan leiden tot onduidelijke antwoorden.

💬 Houd de prompt kort en bondig. Vermijd te veel details of informatie, omdat dit ChatGPT kan verwarren en de prestaties kan beïnvloeden.

💬 Geef de prompt context en relevante achtergrondinformatie, zodat ChatGPT de vraag beter kan begrijpen en relevantere antwoorden kan geven.

💬 Vermijd het gebruik van jargon, afkortingen of technische taal, tenzij het nodig is. ChatGPT begrijpt niet altijd specifieke vaktermen.

💬 Wees geduldig en stel vervolgvragen als dat nodig is om de antwoorden van ChatGPT te verfijnen en de informatie te krijgen die je nodig hebt.

Omarmen, ontwijken of ontmantelen

Nieuwe technologie, je kunt het ontwijken of omarmen. Sommigen willen deze technologie nu zelfs ontmantelen. Dus hoe kijken wij aan tegen ChatGPT? Voornamelijk als een baanbrekende stap in technologie die nog in zijn kinderschoenen staat. En praktisch gezien als schrijfpartner.

Des te belangrijker om up-to-date te blijven en het maximale te halen uit de huidige functionaliteit. Door taken te automatiseren, zoals een aanzet geven of het vertalen van teksten. Dit scheelt tijd die kan worden besteed aan andere belangrijke aspecten, zoals creativiteit, ontwikkeling en finetuning.

Conclusie.exe

Kortom, ChatGPT is een handig hulpmiddel voor het genereren van tekst en vertalingen, maar het zijn onze mensen die het verschil maken. Hun inlevingsvermogen, creativiteit en persoonlijke interactie zijn onvervangbaar en maken het mogelijk om onze klanten de beste service en kwaliteit te bieden. Wij geloven in een hybride aanpak, waarbij we het beste van beide werelden combineren: de efficiëntie van AI en de menselijke touch van onze copywriters.

Psst, een deel van deze tekst is geschreven door een AI. Weet jij welk deel?

Gerelateerde blogs