Geen probe lens? Da’s toch sonde! Scroll to top

Geen probe lens? Da’s toch sonde!

New. Brand Activators.

De probe lens mag niet ontbreken in het foto- en video-arsenaal van New

 

Ooit door een berglandschap van versgebakken broodjes gewandeld? Midden in een regenbui van doperwtjes gestaan? Een psychedelische trip gemaakt door een druppel water? Of door een woonwijk van torenhoge waterflesjes gelopen? Het wordt mogelijk met de probe lens. Een bijzondere lens, die een waanzinnig korte scherpstelafstand mogelijk maakt. En dus niet mag ontbreken in het foto– en video-arsenaal van New. Want de lens helpt ons om onze unieke kijk op de wereld te vertalen naar evenzo unieke foto’s en videocreaties. Magische food- en productshots bijvoorbeeld, een van die onderdelen waar we zo in uitblinken.

Stel je voor …

Leg drie broodjes neer, steek de probe lens ertussen, zoom uit en je krijgt het idee dat de broodjes drie enorme torenflats zijn. Bovendien blijken het niet drie, maar wel twintig torenflats te zijn. Zie je het voor je? Of stel je voor dat we een blaadje van een korianderplant in beeld hebben en we bij het terugtrekken van de lens door het hele plantje heen gaan, alsof we achterwaarts door een bos wandelen. Van doorkijkje naar totaalbeeld. De probe lens, ofwel sonde lens, is een vreemde eend in de bijt als het om lenzen gaat. Laten we eens een closer look nemen. Wat is nou precies een probe lens, wat kun je ermee en net zo belangrijk: wat is de meerwaarde voor je merk, behalve dat het gebruik van de lens unieke en vervreemdende beelden oplevert?

Vervreemdend

De probe lens is in principe een full frame macro lens, maar dan één met een vrij grote hoek. De lens heeft weinig scherptediepte en is daarom perfect geschikt voor het filmen en fotograferen van kleine objecten van dichtbij (tot wel 2 cm!), met weinig bokeh. De term bokeh (afgeleid van het Japanse ‘boke’, wat onscherpte betekent) wordt gebruikt om de kwaliteit en zachtheid van een onscherpe achtergrond aan te duiden. Die onscherpte ervaren we als mooi en aangenaam als deze zacht en rustig oogt, met kleuren die rustig in elkaar overlopen. Door zijn lengte (iets meer dan 40 cm) en smalle vorm kom je met de probe lens op plekken waar je met een normale lens niet bij kunt, waarbij je tegelijk dat interessante ‘bug eye’ perspectief creëert. De lens is waterdicht, dus je kunt ook onder water filmen. Bovendien kun je door de maximale vergroting van 2:1 objecten ook nog eens twee keer zo groot doen lijken. Al met al een lens die uitermate geschikt is voor food- en productshots en die we daarvoor dan ook al verschillende keren hebben ingezet.

Bewerkelijk

Het gebruik van de probe lens mag dan unieke beelden opleveren, het vergt wel nog wat werk van onze beeldkunstenaars en motion designers. Zo vraagt de lens, die een diafragma heeft van F 14 tot F 40, om veel licht. De lens is weliswaar uitgerust met een LED-ringlamp aan de voorzijde en met ‘bij-schijnen’ van een standaard lichtopstelling kun je al veel lichtgebrek opvangen, maar dan nog zul je extra licht moeten genereren om de lengte van de lens te overbruggen en een goede scherptediepte te kunnen behouden. Bij New hebben we uiteraard hard gewerkt aan manieren om het gebruik van de probe lens optimaal te integreren in bijvoorbeeld de workflow van een kooksessie. Moet je daarbij vijf shots maken, dan is het wel handig als je dat in één keer kunt doen, zonder telkens de opstelling aan te hoeven passen. Omdat de probe lens ietwat andere kleuren genereert dan de normale lenzen die we gebruiken in de studio is verder ook een stukje nabewerking nodig om de kleuren van de probe lens beelden helemaal in lijn te brengen met de rest van het beeldmateriaal.

Onderscheidend

De probe lens is uniek, dat is wel duidelijk. Door het gebruik van de probe lens kun je jouw producten op een heel andere manier aan de wereld laten zien, krijgen objecten uit ons dagelijks leven een heel andere dimensie. Middels een vervreemdend en esthetisch effect dat de nodige stopkracht heeft. Je zult opvallen en eruit springen, dat is zeker. Zolang het maar geen overkill wordt. Ga je het zes keer in één filmpje gebruiken, dan haal je in feite de verrassing eruit. Maar doe je het subtiel, bijvoorbeeld maar in één scène, dan kun je er een heel eigen gezicht aan je merk mee geven. Zodat je jouw eigen unieke wereld van kaas kunt creëren. Van tomaten. Van iPhones. Wat ook maar je core business is. Eén ding weten we zeker bij New: de probe lens heeft ons hart veroverd!

Technische specs
Bij New gebruiken we momenteel de Laowa 24mm f/14 2X Macro Probe Lens. Voor de ‘techies’ onder ons even de specs op een rij:

– Grote werkafstand met een wijde beeldhoek van 24mm
– Waterdichte buis aan de voorzijde voor filmen/fotograferen onder water
– Lengte: 40.8 cm
– Vergroting 2:1 tot oneindig
– LED-ringlamp aan de voorzijde
– Geschikt voor fullframe
– Grote scherptediepte
– Afmetingen: 38 x 408 mm
– Vaste brandpuntsafstand 24mm
– Kortste scherpstelafstand 47.00
– Aantal diafragma bladen: 7
– Maximaal diafragma (f): 14
– Minimaal diafragma (f): 40
– Maximale beeldhoek: 85 graden
– Vergrotingsfactor: 2

Fotografie Probe Lens Sonde

Laat ook jij graag je hart veroveren?

Neem gerust contact op met een van onze accountmanagers.

Aranca

Aranca Janssen

Accountmanager
+31 6 27 17 13 90
arancajanssen@wearenew.nl

Manon

Manon van Heeswijk

Accountmanager
+31 6 47 55 62 55
manonvanheeswijk@wearenew.nl

Marlon

Marlon van der Heyden

Accountmanager
+31 6 55 96 62 63
marlonvanderheyden@wearenew.nl

Gerelateerde blogs