New. Brand Activators.
‘We dagen elkaar continu uit om die extra stappen te zetten’
Inmiddels zijn de eerste twee officiële werkweken bij New achter de rug: de mannen van Boefkik, Wouter en Joost, horen nu écht bij New. En dus mogen wij al ruim twee weken genieten van de expertise en gezelligheid van dit culinaire duo. Onze NEWe collega’s leren kennen? Snel verder lezen!
Leer de food creatives kennen
Ha, Wouter en Joost! Allereerst even voor degenen die het niet kennen: wat is Boefkik?
‘Boefkik is eigenlijk New in het klein, al richt Boefkik zich volledig op food. We ontwikkelen recepten en concepten voor diverse foodbedrijven en verzorgen zowel fotografie, video’s als foodstyling voor de meest uiteenlopende bedrijven.’
Laten we bij het begin beginnen: hoe kennen jullie elkaar?
‘Het begon allemaal bij de gastronomische uitgeverij Culinaire Saisonnier, waar Joost hoofdredacteur was en Wouter in dienst kwam als ‘’Wouter de lay-outer’’ en fotograaf. Direct was er een klik en deden we er alles aan om de mooiste magazines te maken. De hele redactie hingen we vol met potentiële covers, net zo lang tot we zeker wisten dat we de juiste hadden. Zo ging het ook met de invulling van de artikelen, om nog maar niet te spreken over de reizen die we wereldwijd hebben gemaakt. Met de reportages in Ecuador als absoluut hoogtepunt.’
Gaaf zeg! Hoe ontstond vervolgens Boefkik?
‘Na de tijd bij de uitgeverij ging Wouter aan de slag als freelance fotograaf en had Joost een eigen conserven- en cateringbedrijf. Toen werkten we al veel samen. We wisten dat we ooit iets samen zouden opstarten en dat werd versneld toen we werden gevraagd om als productontwikkelaars aan de slag te gaan binnen een groot Europees project. Om deel te nemen aan dat project, moest je een BV hebben. We zijn die toen op een middag gestart, niet wetende dat dat project uiteindelijk maar een onderdeeltje van het bedrijf zou worden.’
Wat is de kracht van Boefkik?
Degenen die de opdracht gaan uitvoeren, zitten ook bij de eerste bespreking al aan tafel. Dat voorkomt ruis en geeft het beste eindresultaat. We komen allebei uit de keuken en leven nog steeds voor eten. Dat passen we dagelijks toe in ons werk en daarvan profiteert de klant absoluut. We willen altijd het beste maken en proberen er altijd net wat meer te doen dan wordt gevraagd . We denken waar mogelijk mee om tot het allerbeste resultaat te komen.’
Waar halen jullie inspiratie vandaan voor al die smaakmakende content?
‘Vooral van elkaar. Al vanaf de tijd bij Culinaire Saisonnier gaan we voor het lekkerste, mooiste en beste. Zo is het ook met nieuwe content die we maken. We proberen elkaar continu uit te dagen om net wat stapjes extra te zetten. Daarnaast komt inspiratie ook veel van de socials en uit de enorme culinaire bibliotheek. Zoeken op Pinterest werkt perfect, maar juist in een kookboek kom je tegen wat je niet zoekt. En dat helpt je weer verder. Daarnaast zelf in de tuin grillen en altijd proberen om recepten te doorgronden. Vandaar dat we zo gek zijn op inmaken en fermenteren!’
Wanneer was de eerste samenwerking met New?
‘Járen geleden al. Joost deed toen de foodstyling voor het jubileumboek van Emté, waarvoor 50 gerechten gekookt, gestyled en geoptimaliseerd moesten worden. Al snel volgden er meer opdrachten en toen New op zoek was naar een fotograaf voor een cocktailshoot, was Wouter de aangewezen persoon. Eigenlijk zijn we beiden nooit meer echt weggegaan.’
En nu officieel bij New!
‘Yes! We bleken vrijwel dezelfde toekomstdromen te hebben. En werken met 50 specialisten in een megastudio met drie keukens, vijf fotosets, een videokeuken, mega-probshok, terras, moestuin met kippetjes én daktuin? Dat kunnen we met z’n tweeën niet bereiken. Dat we hier al zo lang komen en zo fijn samenwerken, maakte de keuze natuurlijk nog veel gemakkelijker.’
Blij mee! O, en vertel de lezer ook even over jullie geweldige cadeau op jullie eerste officiële werkdag.
‘Haha, we hebben drie prachtige Cochin-kippetjes meegenomen en in een ruim hok als ontvangst bij de voordeur geplaatst. Sandy heeft ze als suikertante direct geadopteerd en zorgt er met heel veel liefde voor!’
Wat vinden jullie het leukste aan jullie vak?
‘Absoluut de afwisseling. Het klinkt afgezaagd, maar geen enkele dag is hetzelfde. De ene dag schiet je alleen maar packshots of sluit je je op om nieuwe recepten te bedenken voor een seizoenscampagne, de volgende dag staat een volledig team klaar om receptvideo’s op te nemen. De ene dag zet je een perfecte burger op de foto voor een diepvriesfabrikant, de volgende dag bedenk en maak je gastronomische gerechten voor een slachterij. Dat maakt het werk zo leuk.’
Wat gaan we van elkaar leren, denken jullie?
‘Wij zijn nu generalisten, terwijl New juist beschikt over uitsluitend specialisten. Daar gaan we enorm veel van leren, daarvan zijn we overtuigd. Wat wij meenemen van ons tweemansbedrijf? Ons ondernemerschap, het snel schakelen en zoeken naar snelle oplossingen. Daarnaast gaan we volop aan de slag met restverwerking en hopen we onze collega’s regelmatig te verrassen met een verse lunch. Natuurlijk gaan we jullie alles leren over inmaken, fermenteren en onze visie op gastvrijheid. Op iedere tafel staat binnenkort een potje D’n Pickles!’
Sounds good! Tot slot: wat vinden jullie het allerleukste aan New?
‘Die drie kippetjes. 😉 Nee hoor, vooral de collegialiteit en het gave portfolio waar we al jaren aan mee mogen werken. De club met zo’n 50 enthousiastelingen is echt iets om trots op te zijn en waar we heel graag een onderdeel van uit willen maken!’
Speeddaten met Wouter en Joost
Wouter
Woonplaats: Moergestel, eind dit jaar Oosterhout
Huisgenoten: Mijn vrouw Fatima en onze zoon Samir
Vroeger wilde ik worden: Ober, striptekenaar, brandweerman, astronaut, eigenlijk van alles
Nu ben ik: Foodfotograaf, vormgever, kok, foodstylist, food content creator; een echte generalist!
Zo ben ik als collega: Creatief, oplossingsgericht en (bijna) altijd rustig
Gekke gewoonte: 10 dubbele espresso’s in de ochtend
Fan van: Espresso
Gek op: De zee!
Favo snack: Gelden Zeeuwse platte oesters ook als snack? Anders tomatenketchupchips van Lays.
Grootste foodblunder: Desinfectiemiddel in een dressing gebruikt ipv azijn, gelukkig kwam ik er tijdens het proeven achter. Die dag had ik een verlamde tong.
Bovenaan m’n verlanglijst: Vishengel
Stopwoordje: Wellicht is dit wellicht?
Favoriete emoji:🍾
Dit zou ik nog eens willen eten: Fugu, een Japanse kogelvis, maar dan wel in Japan. Deze is giftig als deze niet goed is gefileerd.
Dit zou ik nog eens willen leren: Vliegen. Als ik ooit de tijd vind, wil ik mijn vliegbrevet halen.
Guilty pleasure: Stroopjesvet (reuzel gemengd met Zeeuwse stroop) op wit brood met kaantjes. Echt lekker, maar mega-ongezond.
Mij niet bellen: Voor grasmaaien
Talent: Salsadansen 😂 Nah, tekenen.
Dit talent zou ik willen bezitten: Een instrument bespelen: gitaar of piano.
Doen met 1 miljoen: Huisje aan de kust. Maakt niet uit waar, als de zon maar schijnt.
Dit heb ik nog nooit gedaan en wil ik ooit nog doen: Ringrijden op een Zeeuwse knol. Heb alleen nog nooit op een paard gezeten.
Dit boek moet je lezen:Kitchen Confidential van Anthony Bourdain
Deze film/serie moet je zien: Film: The green mile, serie: The Sopranos
Dit nummer moet je luisteren: Novastar – The Best is Yet to Come. Die vent kan eigenlijk helemaal niet zingen, maar een boodschap overbrengen kan hij wel. Als een nieuw begin om een liedje vraagt, dan kies ik deze.
Beste eigenschap: Geduld
Grootste les van het afgelopen jaar: Kansen grijpen als ze zich voordoen.
Belangrijkste levensles: Altijd de moeilijkste weg kiezen, dat levert je vaak veel meer op.
Wens voor de wereld: Dat de hele wereld elke dag iets lekkers te eten heeft.
Persoonlijke uitdaging tot eind 2024: Meer hardlopen, wellicht een grote afstand.
Joost
Woonplaats: Tilburg
Huisgenoten: Maartje, Brent en Pleun
Vroeger wilde ik worden: Volgens mij is het altijd kok geweest.
Nu ben ik: Nog steeds een beetje kok, maar ook foodstylist, inmaker en receptenbedenker.
Zo ben ik als collega: Volgens mij best gezellig en een teamplayer, maar ik wil wel dat we voor het beste gaan.
Gekke gewoonte: Vraag dat maar aan Wouter
Fan van: Wielrennen (kijken en zelf doen)
Gek op: Eten en koken natuurlijk, maar misschien nog wel gekker op extreem lange en zware gravel- en fietstochten.
Favo snack: Grillworst met srirachasaus
Grootste foodblunder: Ooit eens alle gegrilde courgette voor 1500 potten ratatouille te snel afgedekt in de koelcel. De volgende dag was alles zuur en konden we helemaal opnieuw beginnen.
Bovenaan m’n verlanglijst: Een nieuwe racefiets
Stopwoordje: Ik zal vast snel van mijn collega’s horen wat het is, ik durf het nu niet te zeggen. Mijn stopzinnetje is schijnbaar ‘Ik ben zo gaar als een tientje!’.
Dit zou ik nog eens willen eten: Ik heb het geluk gehad om al veel geproefd te mogen hebben. Soms droom ik ineens weer van de langoustines van Margo Reuten, de kabeljauwdarmen in Tokyo of de cavia die Wouter en ik in Ecuador aten. Vooruit, dan wil ik weleens een echte hangi meemaken in Nieuw-Zeeland, waarbij een heel rund of lam onder de grond wordt gegaard.
Dit zou ik nog eens willen leren: Italiaans en daarnaast goed kunnen bunnyhoppen en een wheelie kunnen maken.
Guilty pleasure: Alle seizoenen van Below Deck bingen.
Favoriete emoji: Duimpje omhoog 👍
Mij niet bellen: Je mag mij altijd bellen en er zijn maar weinig dingen die ik niet aan wil pakken. De kinderen zijn gelukkig ouder, maar luiers verschonen was echt iets waarvoor je mij niet mocht bellen. Met mondkapjes, wasknijpers en doeken voor mijn gezicht ging het net…
Talent: Ik denk zelf dat dat zingen is, maar Wouter denkt er anders over. Dan toch maar doorzettingsvermogen. Ik geef nooit zomaar op en stop niet voor ik het onder de knie heb. Privé hetzelfde: de mooiste sportevenementen zijn die waarbij je altijd net over je grenzen moet gaan en anderen al hebben opgegeven.
Dit talent zou ik willen bezitten: Goed kunnen zingen. Hopelijk kan Sandy me op weg helpen.
Doen met 1 miljoen: Een chambre d’hôtes beginnen in Frankrijk of een agriturismo in Italië, met een fermentatielab en een mega-moestuin met een varkentje en kippetjes. Als er geld over is, dan kan ik nog wel wat fietsen opnoemen die ik graag wil hebben.
Dit heb ik nog nooit gedaan en wil ik ooit nog doen: Een Iron Man voltooien. Die staat op mijn lijstje voor als ik 50 word.
Dit boek moet je lezen: De Renner van Tim Krabbé en Kitchen Confidential van Anthony Bourdain.
Deze film/serie moet je zien: The Biggest Little Farm
Dit nummer moet je luisteren: De live versie van Around the World/Harder, Better, Faster, Stronger van Daft Punk uit 2007.
Beste eigenschap: Me ergens helemaal in kunnen vastbijten en niet stoppen tot het gelukt is of klaar is.
Grootste les van het afgelopen jaar: Een kleine kans kan grote resultaten geven.
Belangrijkste levensles: Met doorzettingsvermogen is alles haalbaar.
Wens voor de wereld: Eet meer Pickles!
Persoonlijke uitdaging tot eind 2024: Iets enorm gaafs maken van de nieuwe studio en van de rol als teamleider. Op persoonlijk vlak hoop ik toch nog wat meer te gaan sporten en langzaam toe te werken naar een Iron Man.