Zes tips voor een betere briefing Scroll to top

Zes tips voor een betere briefing

New. Brand Activators.

Rechtdoorzee met klare taal

 

Teamwork makes the dream work. Maar eerlijk is eerlijk, samenwerken is niet altijd even simpel. Als fullservice bureau hebben we veel verschillende afdelingen die samenwerken voor één doel. Bij de start van een project willen we al deze neuzen dezelfde kant op krijgen. Maar, we zijn slechts mensen. Dingen worden vergeten, onduidelijk verteld of anders begrepen. Gelukkig heeft ons bizar goed geëvolueerde apenbrein een manier bedacht om ook dit probleem te tackelen: de briefing, het ultieme gereedschap om iedereen op dezelfde golflengte te krijgen.

Het nut van een briefing

Wij hebben in onze jaren al talloze briefings voorbij zien komen. “Een goed begin is het halve werk”, zeggen ze dan. Intern hebben we het er regelmatig over. Wat maakt een briefing on-point? De essentie van een briefing is duidelijkheid. Na het lezen weet iedereen wat er wordt verwacht en waar het eindresultaat aan moet voldoen. Deze informatie is essentieel voor ons om goed werk te leveren.

 Maar guess what? Een goed geformuleerde briefing is ook gunstig voor de opdrachtgever. De kans op een schot in de roos is veel groter. Daardoor besparen we tijd en dus ook kosten. Bovendien zorgt het voor minder stress en duidelijke communicatie. Relaxed, toch?

Kies de juiste briefing

Een briefing voor een copywriter, concepter of fotograaf kent elk zijn eigen vorm. Als fullservice bureau hebben we verschillende briefingtemplates die perfect passen bij de opdracht die voor ons ligt. Zo maken we essentiële informatie helder en kunnen we het beste resultaat leveren. 

Zoals je merkt valt er veel te zeggen over de briefing. In deze zes tips vatten wij het gros samen. Ontdek wijsheden die elke briefing beter maken!

Deze tips maken elke briefing beter

01.

Kom tot de kern

Een goede briefing beschrijft verwachtingen, maar vermijdt overbodige details. Dit helpt ons focussen op de essentie en jouw doel. Tegelijkertijd geeft dit ons de ruimte om creatief te worden binnen de kaders van jouw vraagstuk.

02.

Duik in je doelgroep

Succesvolle concepten sluiten naadloos aan op een doelgroep. Beschrijf wie je wil bereiken en wat hun behoeften zijn. Kies ook de juiste middelen zoals tv, social media of print. Spreek je doelgroep aan, daar waar ze rondhangen. Het begrijpen van je doelgroep is essentieel voor elk merk.

03.

Manage je merkidentiteit

Over merken gesproken… Merkidentiteit zorgt voor een sterke merkbeleving. Beschrijf je kernwaarden, tone of voice, visuele stijl en werk met Unique Selling Points (USP’s). Deze spelen, soms op subtiele wijze, de hoofdrol in je boodschap en zijn de sleutel tot het maken van een sterke positionering. Zo blijven je uitingen consistent met je merk.

04.

Presenteer het grotere plaatje

Voor een knallend eindresultaat mag je de volgende vragen niet onbeantwoord laten. Met welke tools werk je? Wie zijn de contactpersonen en besluitvormers? En wat wil je precies bereiken? Key Performance Indicators (KPI’s) helpen je om concrete doelen te stellen zoals meer conversies of websitebezoeken. Wanneer duidelijk is wat je wil bereiken, doen we er alles aan om je verwachtingen te overtreffen. Ook relevante informatie over markt, concurrentie en trends zijn waardevol. Dit laat onze ideeën nog beter aansluiten op de markt.

05.

Inspireer met ideeën

Vaak hebben de teams die de briefing geven zelf ook ideeën. Deel dit met ons en geef enkele goede en slechte voorbeelden. Zo weten wij binnen welke richtlijnen we creatief mogen zijn. Twee weten meer dan één!

06.

Planning en budget

Zonder budget of planning is je briefje geen briefing. Wanneer we een gevoel hebben bij de omvang van een opdracht, bedenken we concepten die aansluiten bij de mogelijkheden. Oftewel: een concreet budget en een duidelijke deadline leiden tot een effectieve strategie. Vergeet ook niet te melden hoe je het budget wil verdelen en wanneer de cruciale afstemmomenten zijn, dan houden we hier rekening mee en blijf je betrokken.

Dan zitten we inmiddels redelijk op een lijn… nog één laatste check!

Debriefing

Debriefen is net zo belangrijk als briefen. Gewoon om te dubbelchecken. Is alles goed begrepen? Zijn er nog vragen te beantwoorden? Is er nog iets anders dat we moeten weten voordat we aan de slag gaan? Jouw succes is ons succes en wanneer we de dingen helder zien, slagen we gegarandeerd.

Samen wonderen verzetten

Samenwerken is een feestje. Zeker wanneer duidelijk is wat er moet gebeuren. Deze tips kunnen het verschil maken tussen een ‘eh..’ en een ‘wow’. Een goed geformuleerde briefing zorgt ervoor dat we zo effectief mogelijk samenwerken. En onthoud: wanneer mensen effectief samenwerken is er haast geen limiet aan wat we kunnen bereiken. Zo wonnen we de strijd tegen het pokkenvirus en stuurden we mensen de ruimte in. Niet slecht, voor zo’n geëvolueerd apenbrein.

Gerelateerde blogs